Kaspara Bakke
Book Presentation and Exhibition
June 12 – June 26, 2020

Kasparabakke tegninger 1

Kunstnerboken “Tegninger” av Kaspara Bakke består av en serie med 11 tegninger fra 2019 utført med hvitt tørrkritt på svart Canson papir, reprodusert i sitt originalformat som er 40,5 × 29,5 cm. Boken inneholder korte tekster av Olav Christopher Jenssen og Knut Olav Åmås, og utgis i et opplag på 100 signerte og nummererte eksemplarer. I forbindelse med utgivelsen har vi i galleriets anneks gleden av å presentere de 11 original-arbeidene i boken, samt et utvalg nyere og eldre malerier av kunstneren.

Kaspara Bakke er født i 1952 og bor og arbeider i Oslo.

De 11 tegningene, som balanserer mellom figurasjon og abstraksjon, har et tydelig utgangspunkt i landskap hvor man kan gjenkjenne elementer som trær og hus, samt mulige fragmenter av moderne infrastruktur. Den røffe utførelsen og kontrasten mellom det hvite krittet og svarte papiret gir også assosiasjoner til svart/hvite film-negativ. For Kaspara Bakke er likheten til røntgenbilder spesielt relevant;

Et røntgenbilde gir meg alltid en opplevelse av nakenhet, sårbarhet, skjørhet.
Og all utsatthet fyller meg med ømhet.

Selv om Bakke anerkjenner naturen som inspirasjon, ser hun disse arbeidene som abstraksjoner. Hun refererer også til den amerikanske fotografen Robert Adams og det hun oppfatter som hans melankolske blikk, som skaper gjenkjennelse og identifikasjon hos betrakteren. På samme måte lykkes Kaspara Bakke med å etablere en kjerne av noe allment i sitt utrykk, som formidler hennes sterke tilstedeværelse og hengivenhet til bildet.

I tillegg til tegningene fra boken vises ytterligere 3 arbeider fra samme serie, et utvalg malerier fra de senere årene, og en ny tegning i stort format utført med pastellkritt på papir.

Installation views